Debatten om legalisering i Sverige

Kommer cannabis och marijuana någonsin bli legaliserat i Sverige? Det är frågan som många ställer sig och man brukar ha med sig underlaget att vi redan har lagliga droger i landet, och varför skulle dessa vara tillåtna bara för att det är tradition?

Staten kontrollerar folket

Staten vill ha kontroll över droger och andra saker som kan leda till missbruk. Staten har kontroll över alkoholen idag, i alla fall de drycker som har högre alkoholprocent än 3,5. Systembolaget har monopol på all sådan försäljning och på så sätt kontrollerar man flödet och tillgången. Alkoholskatt är något som läggs på varorna, det är pengar som kommer tillbaka till staten. Det är bra för det är pengar som vi får igen genom sjukvård och andra saker som finns i vårt välfärdssamhälle. Ett annat monopol där det förekommer missbruk är inom spel och betting. Svenska Spel och ATG har kontroll över allt spel som sker i Sverige. Det gäller fysiska spel och spel på nätet, det finns dock undantag för casino och poker, läs mer om det här (1). Där går också staten in och kontrollerar oss och argumentet är att förhindra missbruk. Många tycker att staten är hycklare, eller de företag som drivs genom staten.

Så varför skulle inte cannabis fungera i Sverige?

Det är många för och emot legalisering av cannabis i Sverige. Vi har faktiskt riksdagsledamöter som är för legalisering av cannabis i Sverige. Här är de partier som har en eller flera personer som är för legalisering i Sverige:

  • Folkpartiet
  • Miljöpartiet
  • Centerpartiet
  • Feministiskt Initiativ

Enligt vår källa (2) har dessa partier uttalat sig om legalisering av cannabis, eller rättare sagt deras riksdagsledamöter. Det betyder inte att partiet i sig bedriver frågan om legalisering men det finns åsikter inom partiet som stöder det.

En av de som har uttalat sig väldigt klart är Armina Etminan (Fi) som 2014 sa:

”Jag tror på att legalisera och avkriminalisera brukandet av narkotika. Legalisering av marijuana bör ske i medicinskt bruk.”

Argumenten för och emot har redovisas grundligt på DN 2014 (3) och här är ett utdrag ur den texten.

Argument för legalisering:

”En total legalisering gör den kriminella hanteringen av cannabis olönsam. Det är det främsta argumentet i Uruguay. En legalisering kan leda till att missbruk behandlas som ett socialt och medicinskt problem och inte som en kriminell företeelse.

De som förespråkar en legalisering, till exempel i flera amerikanska delstater, brukar också hävda att cannabis kan användas som medicin, och att en legalisering också kan göra det lättare att utveckla nya läkemedel ur cannabis”

Argument mot legalisering:

”Det är vetenskapligt dokumenterat att minne, koncentration, inlärnings- och tankeförmåga försämras under cannabisrus, och är kontinuerligt försämrade under för dem som använder cannabis dagligen. Det finns studier som tyder på att skadorna på minne och uppmärksamhet kan hålla i sig flera år efter avslutat långvarigt bruk.

Cannabisbruk är mer skadligt för unga än för vuxna. Hjärnans biologiska mognad pågår fram till 23-25 års ålder, och tonåringars och ungas hjärnor är extra sårbara.”